De redactie van Ixeg Waxie # 1
De redactie van Ixeg Waxie # 1

Contourdetwern, die onder andere het sociaal werk in Tilburg organiseert, wil zoveel mogelijk maatwerk leveren. Dit gebeurt veelal in de vorm van dagbesteding of vrijwilligerswerk. Maar wat als dat een brug te ver is, of niet passend? Dan is het zoeken naar wat wel werkt.

 

Een succesvolle vorm is Ixeg Waxie, een tweemaandelijkse muurkrant in Tilburg-West.

De redactie bestaat uit jongvolwassenen die om wat voor reden dan ook in een isolement verkeren. Ze komen eens in de twee weken bij elkaar. Door uit te gaan van de leef- en beleefwereld van jongvolwassenen en een appel te doen op hun creatieve vermogens komen ze weer in beweging. Van daaruit kan verder worden gebouwd. Omdat de redacteuren onder gelijkgestemden zijn, ontstaat er al snel een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Op die manier werken ze vanzelf ook aan de uitbreiding van hun sociale netwerk. De muurkrant Ixeg Waxie is naast onderhoudend en informatief ook gewoon mooi en daar zijn de deelnemers trots op.

 

Ixeg Waxie is een initiatief van Contourdetwern en Wobby.club, een eigenwijs platform voor illustratie en literatuur. Kunstenaars en artistieke middelen worden ingezet om te komen tot sociale activering en participatie. De professionele begeleiding draagt bij aan een groeiend zelfvertrouwen van de deelnemers. Elk nummer wordt gepresenteerd en gevierd, en dat is iets wat vaak nog te weinig wordt gedaan!
In deze video vertelt Joy's van Lieshout (ContourdeTwern) over kunst en cultuur in de wijk.

Volg ons op Facebook

 

De redactie aan het woord

De redactie aan het werk
De redactie aan het werk

Gerwin: “Het leuke van het maken van de Ixeg Waxie is dat ik kan schrijven wat ik wil. En dat je daar zoveel mogelijk hulp bij krijgt. Het schrijven van de verhalen is ook een stukje bewustwording. Ik ben er zelf ook beter door geworden. Ik ben heel bewust en goed bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling.”

 

Ricardo: “Bij de Ixeg Waxie kan ik mijn talent als animé tekenaar beoefenen. Schetsen is wat ik het liefste doe. Als ik schets krijg ik rust in mijn hoofd. Ik vind het zo leuk om te doen dat ik nu ook wel vaker doe en niet alleen als ik stress heb.”

 

Marc: “Binnen de groep zijn aanwezige beperkingen geen beperkingen, maar talenten. Niet alleen in dit project maar ook in de andere heb ik een stijgende lijn meegemaakt qua groei en ontwikkeling. En de redactievergaderingen zorgen voor regelmaat. Het is iets waar je naartoe leeft.”

 

Boris: “Bijzonder aan de groep is hoe open iedereen is, hoe respectvol. We behandelen elkaar niet als collega’s maar gewoon als vrienden. Iedereen heeft zijn eigen shit, zijn eigen problemen, maar dat wordt gedempt min of meer. We maken er geen therapiesessie van, bedoel ik, het wordt wel gedeeld, het mag er zijn. Ik heb wel het gevoel dat het een safe space is.”

 

Aran: “Ixeg Waxie betekent voor mij een nieuw begin. Er beweegt weer iets in mijn leven. Als dit niet op mijn pad was gekomen was er weinig gebeurd. Ik krijg binnenkort een flatje. Nu ga ik daarheen terwijl ik in beweging ben. Dat is toch anders dan dat alles stilstaat als ik daar aankom en vanuit die stilstand moet gaan bewegen. Het is een mooie start van een nieuw jaar.”