Ixeg Waxie # 3

Ixeg Waxie # 3 · 17. oktober 2019
De presentatie van Ixeg Waxie vond plaats in The Living Museum, Tilburg, een atelier voor outsider art, waar je je talenten kunt ontwikkelen en werken aan persoonlijk herstel.

Ixeg Waxie # 3 · 17. oktober 2019
Stedelingen of Dorpelingen? Tilburg, de stad die zo explosief groeit, terwijl tegelijkertijd de mensen klagen dat er alleen nog maar blokkendozen worden gebouwd. Een tijd waarin Tilburg nog een dorp was, want: - Je komt altijd wel een bekende tegen; - Je bent zo in het bos en in de binnenstad; - We hebben ook zat niet hippe tentjes; - De Tilburger die benaderbaar is; - Alles wat bereikbaar is, door de compactheid van de stad; - Onze leukste, grootste feesten hebben wel iets dorps, door de...

Ixeg Waxie # 3 · 16. oktober 2019
“Weet je jongen, zo'n reis zal je altijd bij blijven.” Ik kijk in mijn half opgedronken Schultenbräu blikje terwijl ik met mijn gezicht op mijn hand leun. Hier zitten we dan in het idyllische Goirle, waar ik al sinds jongs af aan eindeloos mijn oma heb bezocht. Zelfs toen al vond ik dat Goirle iets pittoresks had, bijna mythisch. En hier in haar huis zit ik in de tuin mijn Marlboro op te roken. “Ik weet het oma, het is 3 jaar geleden en ik zit er nog steeds over te praten.” Ze...
Ixeg Waxie # 3 · 16. oktober 2019
Dorpse en stadse balkenbrij. Het dorpse recept van Gerwin uit een oud kookboek versus de hippe, stadse variant van Joy's.

Ixeg Waxie # 3 · 16. oktober 2019
“Fascist.” De oude vrouw kijkt de agent direct in zijn ogen. “Excuseer mij?” antwoordt hij verbaasd. Ze vult haar kruiswoordpuzzel in. “Politiek systeem gekarakteriseerd door extreme dictatuur.” “Ah, natuurlijk,” antwoordt de agent opgelucht. “Takkenwijf,” zegt hij na een paar momenten. “Excuseer mij?” antwoordt zij verbaast. Hij wijst naar de kruiswoordpuzzel. “Kwaadaardige oude vrouw die beschouwd wordt als eng of lelijk.” “Ah, dank je, jongeman,” antwoordt de...

Ixeg Waxie # 3 · 16. oktober 2019
In 2015 ben ik van Markelo naar Tilburg verhuisd om de opleiding zelfstandig werkend kok te kunnen gaan volgen aan het opleidingsinstituut De Rooi Pannen. Het eerste huis waarin ik woonde was een studentenhuis met vier bewoners, die de keuken deelden. Maar er werd niks schoongemaakt en als ik het niet deed, deed niemand het. Er lag bedorven voedsel in de vensterbank en daarbij voelde ik me onprettig. Dit was een particuliere woning met een hoge huur en na vier maanden had ik het wel gezien. Via...
Ixeg Waxie # 3 · 15. oktober 2019
De stad of het dorp? Wat heeft jouw voorkeur? Onze redactieleden laten er in dit nummer hun licht over schijnen. Om de verschillen boven tafel te krijgen, hielden we een balkenbrij-proeverij. Het stadse recept van Joy’s versus het dorpse van Gerwin. Een bekwame jury van wijkbewoners was ingenomen met de smaak van de stadse versie, maar genoot ook van de traditionele smaak van de dorpse variant. Beide recepten staan in deze Ixeg Waxie. Kortom: voedsel voor de geest én voor de maag! Ixeg Waxie...